Er Syrien den nye Berlinmur? - Og er den koldekrig overhovedet slut?

Forstå den koldekrig og putins vej til magten

eller

Spring til reflektionerne

1945 - Sovjetunionen erobrer Berlin

I slutningen af 2. Verdenskrig var der et kapløb imellem USA og Sovjetunionen omkring hvem der først nåede til Berlin med deres tropper og dermed kunne erobre det dødsdømte Tyskerrige.

Kampen blev vundet af Sovjetunionen - og d. 2. maj 1945 hejste de Sovjetiske tropper det kommunistiske flag på den tyske parlamentsbygning Reichstag, som et symbol på deres erobring.

1945 - Inddelingen af Berlin

Efter 2. verdenskrig blev Tyskland og Berlin inddelt i 2 overordnet besættelseszoner - Øst og Vestberlin. Vestberlin tilhørte USA og resten af de allierede og var præget af demokratiske og kapitalistiske forhold. Mens Østberlin tilhørte Sovjetunionen og var præget af planøkonomi og kommunistiske forhold.

Vestberlin lå på Sovjetisk territorium

Selve Berlin lå placeret i den Sovjetiske del af Tyskland. Dermed var Vestberlin en torn i øjet på Sovjetunionen, idet at USA og de allierede havde et stykke land på Sovjetisk territorium. Berlin blev derfor en del af en større magtkamp imellem stormagterne USA og Sovjetunionen - og kampen mellem deres vidt forskellige ideologier.

1948 - Sovjetunionen gør Østberlin til et kommunistisk styre

I 1948 prøvede Sovjetunionen at tvinge USA og de allierede ud af Berlin, ved at besværliggøre transport ind i Vestberlin. Dette gjorde de bl.a. fordi de anså det som værende deres territorium. Denne konflikt kendes som Berlinblokaden. Konflikten endte med at Sovjetunionen i november 1948 overtog rådhuset Rotes Rathaus og fik deres egen kommunistiske borgmester Friedrich Ebert.

December 1948 - Vestberlin får deres eget rådhus

Som følge af spliden med Østberlin fik Vestberlin også deres eget rådhus, Schöneberg Rådhus. Herfra kunne demokratiske beslutninger blive truffet med den demokratiske borgmester Ernst Reuter i spidsen.

Østberlin - Magten blev styret fra Moskva

Sovjetunionens nationalsang: Hymne til Sovjetunionen, også kaldet Stalin-hymnen.

Dog blev den Østberlinske magt reelt styret med hård hånd, centralt fra det kæmpemæssige Sovjetiske senat Kreml i Moskva. Her blev den Sovjetiske planøkonomi styret blandt andet gennem de såkaldte femårsplaner.

1953 - USA: Kommisisme er en trussel mod verdenssamfundet.

At Sovjetunionen nåede til Berlin først tog hårdt på den Amerikanske selvforståelse.

Den amerikanske præsident Dwight D. Eisenhower's tale til nationen.

Derudover anså det kapitalistiske USA med den amerikanske præsident Dwight D. Eisenhower i spidsen, det kommunistiske Sovjetunionen, for værende en kæmpe trussel mod verdenssamfundet. Denne konflikt mellem ideologier var optrapningen på den kolde krig.

1961 13. august - Berlinmuren bliver opført

Som reaktion på at flere og flere flyttede fra det kommunistiske Østberlin til det demokratiske Vestberlin, blev Berlinmuren opført for at holde på det dalende befolkningsantal i Østberlin. Derved blev mange mennesker indespærret i Østberlin og måtte leve under kommunistiske forhold. Den officielle på forklaring på opførelsen af Berlinmuren lød at det var for at beskytte befolkningen imod fascisme og kapitalismens ondskab.

1963 - John F. Kennedy: "Ich bin ein berliner"

"Ich bin ein berliner" - sådan lød ordene i 1963, fra den daværende amerikanske præsident John F. Kenned, da han holdte tale foran det Vestberlinske rådhus. I talen gav han udtryk for at Vesten stod bag befolkningen i Vestberlin, og var klar til at beskytte dem imod Sovjetunionen. Dette anså Sovjetunionen som en kæmpemæssig provokation. Konflikten mellem USA og Sovjetunionen blev derved endnu mere opildnet. Konflikten havde allerede resulteret i et rumkapløb om hvem der først kunne komme på månen, samt et atomkapløb, der havde til formål at vise magt over for den modsatte part.

1975 - Vladimir Putin: Bliver KGP spion for Sovjet Unionen.

I 1975 bliver den unge 23-årige Vladimir Putin ansat som spion i den sovjetiske efterretningstjeneste KGB. Hvilket var et overvågningsorgan i både ind og udland, hvis formål var at udbrede kommunisme og udslette politiske fjender af det Sovjetiske styre - så styret kunne opretholde deres enorme territorium og magten. I 1985 bliver Putin sendt til den østtyske by Dresden, hvor han skulle overvåge aktiviteter i Vesttyskland. Putin var dermed en aktiv del af Sovjet Unionens kamp mod USA og Vesten under den Kolde Krig.

1987 - Ronald Regan: "Mr Gorbachev, Tear down this wall"

I 1987 holdte den daværende præsident Ronald Regan en tale hvor han henvendte sig direkte til den sovjetiske leder og opfordrede ham til at rive Berlinmuren ned. Talen blev holdt på det legendariske Brandenburger Tor, bare få 100 meter fra der hvor Sovjetunionen 42 år forinden havde hejst det kommunistiske flag som symbol på deres erobring.

1989 9. november - Sovjetunionen bukker under og åbner grænsen

Der skulle dog gå 2 år før Ronald Regans drøm gik i opfyldelse. På et livetransmiteret pressemøde, d. 9. november 1989, kom den noget forvirrer Østtyske politiofficer Günter Schabowski til at sige at grænsen imellem Øst og Vesttyskland var åben fra nu af. Denne udtagelse var dog en foretagelse da åbningen først skulle have trådt i kraft næste morgen kl. 4. En af grundene til at grænsen blev åbnet var pga. dårlig økonomi og opstand i befolkning imod det kommunistiske styre.

1989 9. november - Muren bliver væltet

Imellem tiden havde befolkningen i Østtyskland set Schabowski's udtagelse i tv. Dette fik folk til valfarte imod Berlinmuren for at gøre en ende på 28 års adskillelse af Øst og Vestberlin. Dermed smuldrede Sovjetunionen stille og roligt fra hinanden, og blev opløst i 1991.

1989: Putin flytter tilbage til Rusland

Efter murens fald flytter Vladimir Putin tilbage til Rusland, og begynder at arbejde sig op det politiske system i Rusland.

1998-1999: Putin direktør for Ruslands sikkerhedstjeneste

I 1998 blev Putin udråbt som direktør for den russiske sikkerhedstjeneste FSB. Et organ som er efterfølgeren til Sovjetunionens KGB, som Putin under den Kolde Krig havde ageret spion for. Som direktør for FSB havde Putin al kontrollen med spionage i både ind og udland. Putin kender derved de mange muligheder som brugen af spionage bringer med sig. Hvilket han kan bruge til at sabotere sine politiske fjender til at fremme sine egne politiske interesser.

2000

Putin bliver Ruslands præsident

I 2000 vandt Putin præsidentvalget med 53 % af stemmerne, efter at have gået til valg på styrkelse af økonomien og et stærkere og samlet Rusland.

2014

Putin: Faldet af Sovjetunionens imperium var en katastrofe

I 2014 sagde Putin at han ser faldet af Sovjetunionen imperium som en kæmpemæssig katastrofe, fordi han mener at den tidligere sovjetiske befolkningen stadig føler sig som en del af det russiske folk - og derfor i dag føler sig fremmedgjort i de mange østeuropæiske lande. En fremmedgørelse som Putin agter at lave om på.

2018

Er den koldekrig overhovedet slut?

Er:

Faldet af det sovjetiske imperium. Vladimir Putin's tid som KGB spion. magtkampen mellem USA og det nuværende Rusland et udtryk for:

2014 - 2018 Ruslands annektering af Krim

Er Ruslands annektering af Krim er et forsøg på at genskabe et nyt gigantisk Rusland, som bod på tabet af det gigantiske Sovjetunionen?

Og er åbningen af broen mellem Rusland og Krim det første skridt imod Ruslands ambition om at genskabe et nyt gigantiske Rusland?

Mistanken om Russisk statsfinansieret hacking, har hjulpet Donald Trump til magten

Er valget af Donald Trump som USA's præsident et udtryk for at Putin har fået så stor viden omkring spionage, at han faktisk har formået at sabotere USA politiske system inderste kerne - demokratiet?

Og er valget at Trump et forsøg på at infiltrerer USA indefra for at fremme russiske interesser?

Udkæmpes der en stedfortræderkrig i Syrien?

Er det faktum at Rusland støtter den syriske diktator Bashar Hafez al-Assad og USA de syriske oprører i krigen i Syrien, er et udtryk for at der lige nu udkæmpes en stedfortræderkrig mellem stormagterne, ligesom Berlinmur var et udtryk for?

Er alt dette et udtrykket for at historien gentager sig og at den kolde krig stadig foregår?

"Ikke siden Sovjetunionens fald har faren for en militær konfrontation mellem stormagterne været højere end lige nu. Aldrig har mistilliden mellem de militære ledelser i Moskva og Washington været så afgrundsdyb som nu. Mistilliden kan føre til misforståelser og fejlkalkulationer og dermed i sidste ende til militær konfrontation."
- Wolfgang Ischinger. Tysk Diplomat.